Werkbezoek Caribisch gebied team po

Je staat er misschien niet bij stil, maar ook in het Caribisch gebied maken basisschoolleerlingen toetsen. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) gaat de kwaliteit bewaken van de toetsen die worden gemaakt door leerlingen in het primair onderwijs (po) van het Caribisch gebied. Deze toetsen verschillen van die voor Europees Nederland in inhoud. Denk bijvoorbeeld aan vakken als Engels, Papiamentu en Nederlands als vreemde taal. Maar het verschil in toetsen zit ook in de context.

Want waar gaan de leerlingen na het po heen? Welke moedertaal en instructietaal worden gebruikt? Welke contexten en onderwerpen zijn herkenbaar en geschikt voor de doelgroep? Welke instanties en experts kunnen wij als CvTE bij de voorbereiding en uitvoering betrekken? 
Met deze en andere vragen zijn onze collega's Tobi Hoogenboom (clustermanager primair onderwijs) en Maaike Beuving (programmamanager primair onderwijs) eind september op dienstreis naar de Cariben vertrokken.

Eerste stop: Sint Maarten

De eerste stop tijdens hun bezoek was Sint Maarten. Op Sint Maarten bezochten Maaike en Tobi de Universiteit van Sint Maarten. Daarnaast brachten ze een bezoek aan de Sister Magda Primary School, een school die (toets)data analyseert en gebruikt voor onderwijsevaluatie. Ook gingen ze langs bij de Dienst Examens van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport. Zij zijn verantwoordelijk voor de eindtoets funderend onderwijs.

Door naar Saba

Op het eiland Saba gingen Maaike en Tobi langs bij een basisschool en voerden ze samen met collega’s van het ministerie van OCW (Den Haag en Caribisch Gebied) gesprekken met bestuurders, directeuren, leerkrachten po, docenten vo en de Local Registrar van het CXC-systeem dat er wordt gebruikt. CXC staat voor Caribbean Examinations Council. Deze gesprekken geven ons als het CvTE goed inzicht in de toets- en onderwijspraktijk en context. 

Laatste stop: Sint Eustatius

Het werkbezoek werd afgesloten op Sint Eustatius. Maaike en Tobi spraken hier onder andere met bestuurders, directeuren, docenten in het vo en leerkrachten in het po (met focus op de kleutergroepen en groep 8). Ook waren er gesprekken met de Local Registrar van het CXC-systeem, ECE (Expertise Centre Education Care St. Eustatius) en de Special Needs coördinator van de vo-school.