Doorstroomtoets 2025

In 2024 is de doorstroomtoets voor het eerst afgenomen, waarbij het College voor Toetsen en Examens voor het eerst verantwoordelijk was voor de normering van alle doorstroomtoetsen. In dit bericht geven we graag wat informatie over de doorstroomtoets van 2025.

Scholen konden kiezen uit dezelfde toetsen als afgelopen schooljaar: AMN Doorstroomtoets (AMN), Dia Doorstroomtoets (Dia), DOE (Stichting Cito in opdracht van de Rijksoverheid), IEP Doorstroomtoets (Bureau ICE), Leerling in beeld-doorstroomtoets (Cito BV) en ROUTE 8 (A-VISION).

De doorstroomtoetsen van 2025 worden op dezelfde manier genormeerd als vorig jaar. De toetsresultaten van 2025 zullen daardoor goed vergelijkbaar zijn met de toetsresultaten van 2024. Met de normering zorgen we ervoor dat een leerling een toetsadvies krijgt dat past bij de prestaties op de gemaakte toets, onafhankelijk van het jaar waarin de toets wordt gemaakt en de vaardigheid van andere leerlingen die dat jaar de toets maken.

We normeren aan de hand van ankeropgaven. In deze animatie leggen we uit hoe dit werkt. 

Onafhankelijk van schooladviezen

Het afgelopen jaar zijn er veel vragen geweest over de normering. Deze was anders dan de jaren ervoor. Een belangrijk verschil is dat de huidige normering geen gebruik maakt van de voorlopige schooladviezen. Dit verschil wordt toegelicht in de factsheet ‘Normering doorstroomtoets 2024’.

Het toetsadvies is daarmee echt een objectief tweede gegeven, naast het schooladvies. Dit betekent dat de schooladviezen en toetsadviezen vaker uit elkaar kunnen lopen dan bij de eindtoets. In 2024 zagen we verschillende verdelingen van toetsadviezen tussen de doorstroomtoetsen. Naar aanleiding van deze resultaten doen we onderzoek naar de verschillen tussen toetsadviezen en schooladviezen en naar de verschillen tussen afname op papier en digitaal. De resultaten van de onderzoeken worden, zodra ze bekend zijn, geplaatst op onze website en meegenomen in de jaarlijkse rapportage. Hierin beschrijven we de analyse en vergelijking van de resultaten. 
De rapportage van 2024 is te vinden op onze website.  

Vergelijkbaarheid toetsresultaten

Omdat alle doorstroomtoetsen nu op dezelfde manier genormeerd worden, kunnen we de resultaten van de diverse toetsen goed vergelijken. 

De resultaten van 2024 zagen we als nulmeting, omdat dat het eerste jaar was dat de doorstroomtoets werd afgenomen. De resultaten van dit jaar zijn daarom goed vergelijkbaar met die van vorig jaar en de komende jaren.

Zijn er naar aanleiding van dit bericht vragen over de normering, dan kan je deze stellen via info@cvte.nl

Zie ook

Beoordeling leerresultaten primair onderwijs schooljaar 2024-2025 | Onderwijsresultaten in het primair onderwijs | Inspectie van het onderwijs