Soms toch niet
Blogs
Als voorzitter van het College voor Toetsen en Examens ben ik gaan kijken wie ik nieuw wil volgen op sociale media. Nieuw erbij zijn in ieder geval LAKS, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (via Lakstagram op Instagram) en LBVSO, het Leerlingenbelang Voortgezet Speciaal Onderwijs, (op twitter, via @lbvso). Het is wel genieten hoe leerlingen met een ongekende directheid via social media hun belangen behartigen. Al ben ik het er niet altijd mee eens… ze gaan er wel voor. Daar bereiken ze ook zaken mee en krijgen ze terecht ook waarderende woorden. Daar sluit ik me graag bij aan.
Neem LBVSO. Met bijna 30.000 tweets en 5000 volgers hebben ze sinds 1 januari 2022 niet stil gezeten. Met knallende binnenkomers als “BAM wat een overwinning” als ze dankzij een amendement de bijdrage aan LBVSO zien verdubbelen of “Bedwing de bling” als Annemarie van Gaal aangeeft dat ze geen dure tassen koopt en er maximaal 4000 euro aan uitgeeft. Daarnaast laten ze niet na Kamerleden en ministers aan te spreken, maar ook te complimenteren.
Waarom dan toch de kop: “Soms toch niet”? Dat betrof de door hen toegejuichte motie om de resultaten voor staatsexamenkandidaten op 14 juni bekend te maken. Die haalde het niet omdat VVD, CDA, D’66, CU en SGP tegen die motie waren. En ik was daar blij mee. De Kamerleden van die partijen werden daar overigens, door o.a. LBVSO, wel op aangesproken. Zij gaven echter beargumenteerd aan waarom ze tegen hebben gestemd. Kamerlid Van Meenen deelde ook de powerpointpresentatie die we als CvTE op 31 maart 2023 met hen hebben mogen bespreken. Daarbij hebben we aangegeven dat we graag vol energie doorwerken aan de verbeteragenda (waar dit onderdeel ook in zit). Daar zitten veel elementen in die de staatsexamens moeten verbeteren. Van professionalisering tot het verminderen van de no-show (kandidaten die niet op komen dagen) en onderzoek naar de spreiding van examens over een langere periode om maar een paar elementen uit de drie actielijnen te benoemen.
Staatsexamens zijn er overigens voor iedereen die niet via het reguliere vo een diploma kan halen. Dat zijn veel vso leerlingen (de helft) maar ook thuiszitters, mensen in detentie, volwassenen etc. In totaal inmiddels 67.000 examens per jaar. Het toch bekend maken van de resultaten midden juni zou slechts kunnen gelden voor 75% van de leerlingen, zou een enorme operatie zijn met foutenrisico, de uitvoering van de verbeteragenda vertragen en juist geen recht doen aan kansengelijkheid.
Vandaar dat Kamerlid Van Meenen twitterde: “Daarom doet het mij pijn om tegen de motie te stemmen. Maar helaas is deze onuitvoerbaar en bevordert de kansengelijkheid niet” en kamerlid René Peters twitterde op de vraag waarom hij de motie niet steunde: “Omdat kraakhelder is uitgelegd dat deze motie niet uitgevoerd KAN worden. Iedereen zou het willen natuurlijk”.
En bij deze laatste citaten sluit ik me graag aan. Niet omdat we het leerlingen in het vso niet gunnen, niet omdat we niet willen, wel omdat het nu gewoonweg niet kan voor alle resultaten van alle leerlingen, het verstrekken van 75% van de resultaten geen recht doet aan kansengelijkheid voor alle kandidaten en zo’n operatie zoveel inzet zou vergen dat hij de verbeteragenda aanmerkelijk zou vertragen. Dat laatste is geen abstract excuus; die verbeteringen zijn ingezet om de uitvoering van de staatsexamens voor alle staatsexamenkandidaten te verbeteren. Daarmee dienen we zeker ook het belang van de leerlingen in het vso en dus de LBVSO.
Natuurlijk blijf ik LBVSO (en LAKS) met veel interesse volgen op sociale media.
Meer blogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.