Met Kluun en Maarten van Rossem op weg naar de examenklachtenlijn van LAKS
Blogs
Daar zit je dan in de trein. Op weg naar LAKS in Utrecht om mee te draaien met de examenklachtenlijn. Voor het tweede jaar. In de trein lees ik op LinkedIn hoe Kluun zijn gram spuwt over het examen Nederlands en Maarten van Rossem in de Volkskrant ongezouten kritiek geeft op het examen geschiedenis. En eerlijk is eerlijk; daar moet ik af en toe om glimlachen. Maar ook “gRimlachen”.
Grimlachen, omdat ik dit tweede jaar als voorzitter van het College voor Toetsen en Examens me meer verdiept heb in hoe de examens tot stand komen. Gesproken met Cito en collega’s binnen CvTE, verdiept in constructiegroepen, meegedraaid in een vaststellingscommissie die de examens voor een vak vaststelt en ga zo maar door. Okay, niet voor geschiedenis en Nederlands maar voor vmbo economie en ondernemen. Dat geeft wel een heel goed beeld van de zorgvuldigheid waarmee de examens voor al die bijna 200.000 examenkandidaten gemaakt worden. En een beeld van de grote betrokkenheid van de constructeurs, docenten en anderen die daaraan meewerken. Zonder al die mensen geen goede examens. Laat dat ook gezegd zijn! En ze gaan discussies niet uit de weg. Over gevoelige onderwerpen, of het wel actueel genoeg is, wel gevraagd kan worden van leerlingen etc.
De grimlach blijft niet lang hangen als je het kantoor van LAKS binnenstapt. Enthousiaste bestuursleden maken je wegwijs om klachten te registreren. Snel aan de slag, samen met betrokken leerlingen die ook klachten opnemen. De telefoon gaat niet zo vaak als vorig jaar; veel komt ook online binnen. Dus neem ik ook de tijd om in het dashboard te kijken.
Op dat moment gaan er van de 280.000 klachten toch veel over “te moeilijk”(bijna 140.000), te lang (ruim 65.000) of over een specifieke vraag (bijna 42.000). En ik kan het natuurlijk niet laten om voor Maarten van Rossem toch even naar geschiedenis vwo te kijken. De klachten zijn daar vaak dat er teveel vragen zijn, de vraagstelling moeilijk is en een enkele keer dat de bron onduidelijk is. In de top 10 van meeste klachten (absoluut of relatief) komt geschiedenis vwo niet voor.
Enkele klachten springen eruit. Mij raakte een klacht van een leerling die aangaf dat een erratum te laat was uitgedeeld (ze was al weg). De leerlingen die er nog waren hadden het erratum gehad; zij en vier anderen niet. Een klacht waarover het LAKS de school in kwestie zal bellen.
Al die klachten dragen bij aan de kwaliteit van de examens en het is zeer te waarderen dat LAKS daar actief aan meewerkt. Als CvTE blijven we ook werken aan steeds betere examens, overigens op een manier die de inspectie onlangs nog als ‘goed’ beoordeelde.. Of dat ook de bedoelde bijdrage is aan die ene passage in het hoofdlijnenakkoord voor een nieuw kabinet (“De methodes om te toetsen moeten beter”) weet ik (nog) niet. Wel dat ook nieuwe ministers welkom zijn bij ons en LAKS om daarover in gesprek te gaan. En uiteraard om weer mee te draaien bij de Examenklachtenlijn.
Ten slotte: op 1 april zijn de centrale examens begonnen en ze gaan nog even door. Iedereen heel veel succes gewenst.
Meer blogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.