Een examen dat bij je past

Blogs

Het is twee jaar geleden dat ik als voorzitter van het CvTE begon. Waar ik - al kom ik vanuit het onderwijs - een blinde vlek voor had, waren de staatsexamens voortgezet onderwijs (vo). Die kende ik slechts van naam. Ik heb er eerder over geschreven. Wat me opvalt, is hoe groot de groep leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs is, die inmiddels deelneemt aan de staatsexamens vo. Met gelukkig allerlei ondersteuning die daarbij hoort en die wij en de school kunnen bieden. Van hulpmiddelen tot een vertrouwenspersoon bij het examen. Het is hartstikke mooi dat we dat in ons land kunnen doen. En zonder te willen idealiseren (het kan altijd beter), vind ik wel: we moeten dat koesteren.

John van der Vegt, voorzitter College voor Toetsen en Examens

Wat daar ook bij hoort is een passend examen als je in het reguliere onderwijs zit. Als het ‘standaard examen’ je (net) niet in staat stelt je beste kennen of kunnen te laten zien en aanpassingen nodig zijn. Voor het CvTE is passend examineren 1 van zijn 5 strategische speerpunten. Daar maken we dan ook veel werk van. 

Passend examineren vraagt om goede informatie en afstemming tussen alle betrokkenen. Dat gaat dus ook wel eens mis. Ik merk dat aan de vragen of (beginnende) klachten die soms ook de voorzitter van het CvTE bereiken. Ook als ik mijn jaarlijkse dagdeel deelneem aan de examenklachtenlijn van het LAKS. Daarom willen we zowel de kandidaat als de school zo goed mogelijk ondersteunen. Er zijn gelukkig veel mogelijkheden. Van een langere examentijd tot (extra) pauzes en van leeshulpen als een loep tot verklanking. 

Niet bij iedereen zijn die mogelijkheden voldoende bekend, dus daar is werk aan de winkel. Dat begint bij goede informatie. Dus ben ik blij met de nieuwe brochure over passend examineren in het mbo (waarover 8 oktober ook een webinar komt), met een nieuwe handleiding passend examineren in het vo en met de animatie die in oktober komt over passend examineren bij de staatsexamens. Veel informatie is al gebundeld te vinden op de site van het CvTE (Zie Passend Examineren | 2025 | Examenblad.nl). Onze adviseurs zijn dagelijks bereikbaar voor vragen van scholen. Want wanneer heb je een deskundigenverklaring nodig en wanneer niet? En welke deskundigen dan? 

Laten we samen zorgen voor dat passende examen!

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.