Vakantieverwonderingen

Blogs

Als u dit leest is de vakantie waarschijnlijk voorbij of loopt op zijn einde. Ik ga laat (eind augustus) dus die van mij is net begonnen. Laat ik beginnen met iedereen een goede start te wensen of een goede verdere voortzetting van het net begonnen schooljaar. Dat zit ongetwijfeld weer vol uitdagingen. Voor het College voor Toetsen en Examens zeker ook. Denk maar aan de staatsexamens, de doorstroomtoets en het nieuwe kabinet. Graag sta ik stil bij 2 vakantieverwonderingen. 
 

John van der Vegt, voorzitter College voor Toetsen en Examens

Verwondering 1: de doorstroomtoets primair onderwijs

Daar is veel over gezegd en geschreven en dat zal nog wel even doorgaan. In de laatste fase voor de zomervakantie via de Kamerbrief en de vele reacties daarop. Graag beveel ik de bijlage bij die Kamerbrief van harte aan: het rapport van het CvTE over de eerste afnameperiode. We kunnen van mening verschillen, maar ik vertrouw erop dat dit goede rapport wel bijdraagt aan een zorgvuldige feitenbasis. 

Het verwonderpunt betreft het feit dat ik in veel reacties (ook vanuit het veld) een pleidooi lees voor 1 centrale eindtoets. Net toen ik voorzitter van CvTE was is de laatste Centrale Eindtoets afgenomen en “ten grave” gedragen. In juli 2023 is dat aan het eind van het schooljaar met een bescheiden feestje “gevierd”. Overigens waren er de laatste jaren al meerdere toetsen. Het pleidooi voor 1 centrale eindtoets bracht mij terug naar mijn jaren als bestuurder in het primair onderwijs (2007-2013).  Toen was er juist een felle lobby, onder andere via de PO-Raad, tegen een centrale eindtoets. Enerzijds, omdat die te vroeg werd afgenomen, maar zeker ook omdat er geen keuze was. Dat laatste argument hoor ik nu ook; het tweede niet meer, integendeel. Die lobby is deels succesvol geweest met als gevolg dat de politiek heeft besloten te stoppen met de centrale eindtoets en het huidige stelsel met keuzemogelijkheid in te voeren.

Verwondering 2: de staatsexamens voortgezet onderwijs

Op 25 juli bezocht ik de locatie Zwolle waar twee weken lang staatsexamens werden afgenomen. Maar liefst ruim 600 in totaal. Voor leerlingen die een certificaat of diploma voor het voortgezet onderwijs willen halen. Voor Nederlands, aardrijkskunde, geschiedenis, Turks en nog veel andere vakken. Ze hebben zelfstudie gedaan of bijvoorbeeld onderwijs gevolgd via een private instelling. Het blijft een aparte gewaarwording om, als het op social media toch vooral over vakantie gaat, een school te zien die volop in bedrijf is. Met alles wat bij examens hoort: stilteruimtes, examinatoren, leerlingen en begeleiders en natuurlijk vreugde, gelatenheid en verdriet. Een positieve verwondering dus. En ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat we deze mogelijkheid in Nederland hebben en dat er examinatoren en andere medewerkers zijn die dit in hun vakantie mogelijk willen maken op meerdere plekken in Nederland.  Hulde!

Op naar of verder met schooljaar ’24-’25!

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.