Gelukkig hebben we examinatoren (en examens)!
Blogs
Eerst thuis via de telefoon en later in de auto via de autoradio en de app “Debat Direct” luister ik naar het Kamerdebat over onderwijskansen. Later krijg ik van een collega te horen dat kansengelijkheid als term “uit” is en onderwijskansen “in”. Het zal zo zijn. Het debat duurt tot 14.00 uur, maar die tijd heb ik niet, want om 13.30 uur moet ik echt de auto uit naar het zogenaamde embargogesprek. De “sneak preview” van de Inspectie over de Staat van het Onderwijs 2025, die medio april uitkomt. Van het Kamerdebat kreeg ik weinig energie, van de “sneak preview” wat meer. Vooral omdat de Inspectie de feedback van vorig jaar echt ter harte heeft genomen. Maar ja; embargo dus.

In de auto tijdens het debat dwaalden mijn gedachten regelmatig weg naar de zaterdag ervoor. Op die zonnige zaterdag reed ik naar Ede. Daar verzamelden zich 600 examinatoren voor de start van het nieuwe seizoen staatsexamens vo. Daar kreeg ik vreselijk veel energie van. Veel (ex)docenten, die zich in de zomer weer inspannen om mensen van alle leeftijden het staatsexamen af te nemen, waren bijeen voor informatie en inspiratie. Samen met collegelid Chantal Kroon maakte ik de dag mee. Na een opening en kernachtige praktische informatie waren er veel workshops. Zelf volgde ik er twee. De eerste ging over AI in het onderwijs en werd gegeven door Tom Naberink. Zelf docent en gefascineerd door AI en iemand die dat boeiend kan overbrengen. Auteur van meerdere websites en de podcast AI-tussenuurtje. Het ging over AI, maar vooral over de veranderende rol van de docent. Het leidde tot veel gesprekken in de pauze.
De tweede, al even boeiende workshop, ging over onderwijs en examinering in justitiële jeugdinrichtingen. Er zijn daar 550 plekken voor jongeren van 12-22 jaar (en soms iets ouder). Waarvan zestien (!) meisjes. Sommigen zitten er kort, sommigen meerdere jaren. En een paar halen daar een diploma. Het is een opsteker om te zien hoe blij een docent dan is dat er examinatoren zijn, die bij die jongeren staatsexamens willen afnemen. Soms voor leerlingen en hun ouders een eerste succeservaring. Daar krijg je energie van.
Gelukkig dus dat er examinatoren zijn. En centrale examens.
Want we moeten niet vergeten dat die alweer zijn begonnen. De centrale praktische examens in het vmbo zijn op 10 maart gestart. En vandaag (1 april) starten de flexibele en digitale centrale examens voor de basis- en kader beroepsgerichte leerweg en de centrale examens voor de beroepsgerichte profielvakken. We vergeten het weleens omdat de publicitaire aandacht vaak in mei zijn hoogtepunt heeft. Op cvte.nl staat een nuttig en leuk verhaal over de start van de centrale praktische examens vmbo tl/gl voor de kunstvakken op “T Hooghe Landt in Amersfoort. Ook dat geeft energie.
Gelukkig zijn er dus examens en examinatoren!
Meer blogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.